Recreatieve visserij wint aan kracht: Europees Parlement pleit voor een betere integratie in het EU-visserijbeleid
Op 8 april 2025 vond in het Europees Parlement te Brussel het Forum plaats rond recreatieve visserij en de aquatische omgeving, met als doel het socio-economisch belang van de Europese recreatieve zeevisserijsector te onderlijnen en onder de aandacht te brengen van leden van het Europees parlement (MEPs). Deze organisatie kaderde binnen de lopende evaluatie van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid (GVB) en de eerste besprekingen over het aanstaande Ocean’s Pact.
Vijf leden van het Europees Parlement uit verschillende politieke hoeken namen deel aan het evenement en spraken hun steun uit voor een formele betrokkenheid van de recreatieve visserijsector binnen het EU-visserijbeheer: André Rodrigues (voorzitter van het evenement), Sakis Arnaoutoglou (S&D), Isabelle Le Callennec (EVP), Niclas Herbst (EVP) en Cynthia Ní Mhurchú (Renew Europe). Daarnaast was ook Stylianos Mitolidis aanwezig, directeur bij de Europese Commissie die verantwoordelijk is voor de lopende evaluatie van het GVB.
Europarlementslid André Rodrigues benadrukte dat de hengelgemeenschap van de EU een hoeder is van het aquatisch milieu en dat de recreatieve visserijsector in belangrijke mate bijdraagt aan lokale gemeenschappen en de Blauwe Economie van de EU. Hij voegde eraan toe dat de kennis van degenen die actief zijn in de recreatieve visserij moet worden geïntegreerd in het EU-beleid, hetgeen mensen en de natuur ten goede zal komen.
Europarlementslid Niclas Herbst, lid van de PECH-Commissie, verklaarde dat wat betreft de socio-economische duurzaamheid van kustgemeenschappen, de recreatieve visserijsector momenteel totaal niet in overweging wordt genomen bij beleidsbeslissingen en effectenbeoordelingen, en ze geen formele vertegenwoordiging kent in advies- en besluitvormingsorganen. Daarnaast vindt geen gerichte gegevensverzameling plaats, niettegenstaande de sector rechtstreeks beïnvloed wordt door beleidsbeslissingen inzake TAC’s en quota’s, controlemaatregelen en technische voorschriften.
De huidige evaluatie van het GVB en het uitwerken van de krijtlijnen inzake de visie voor oceaanbeheer via het Ocean’s Pact vormen dan ook een ideale gelegenheid om de recreatieve zeevisserijsector, dat een hoge toegevoegde waarde kent op EU niveau, op een gepaste wijze mee te nemen in het besluitvormingsproces.